maandag 28 september 2009

Voeding

Gelezen op internet:

Voeding rond trainingen en wedstrijden
Omdat de intensiteit voor een fietser rond trainingen en wedstrijden weinig verschilt, is het ook logisch dat het voedingspatroon ongeveer gelijk is.

Vóór de tijd
Een belangrijke regel is om tot maximaal anderhalf uur voor aanvang niets meer te eten en/of te drinken. Dat moet je dus voor de tijd hebben gedaan. Op die manier zorg je dat je lever 'vol' zit met koolhydraten. Een goede voorbereiding bestaat uit koolhydraat voedsel, met weinig vetten. Denk hierbij aan meergranenbrood met zoetigheid, brinta, vruchtensappen, fruit etc. Koffie en thee zou je moeten vermijden, want cafeïne ontrekt vocht aan je lichaam.

Tijdens de rit
Zodra je begint met inspannen, zou je eigenlijk moeten beginnen met het aanvullen van de verloren koolhydraten. Probeer in elk geval ergens tussen een half uur tot drie kwartier na aanvang wat te eten. Afhankelijk van de duur en intensiteit, kan je berekenen hoeveel koolhydraten je moet eten en drinken. Meer eten dan 60 gram per uur is overbodig, want meer kan je lichaam toch niet opnemen. Ook belangrijk is het om tijdig te beginnen met drinken. Als je intensief fietst, zoals tijdens een klim, verzweet je zo anderhalf tot twee liter vocht per uur. Dit zul je moeten aanvullen, anders zul je de gevolgen direct merken. Niet alleen in de vorm van verminderde prestaties, maar ook krampverschijnselen, geen eten meer kunnen weg krijgen, misselijkheid etc.

Direct na de tijd
Omdat je vrijwel altijd meer koolhydraten en vocht verbruikt dan dat je tijdens de tocht kunt aanvullen, is het zaak dit direct na de training te doen. Het eerste half uur staan de spieren hier 'het meest open' voor. Je moet dus niet te lang wachten met eten en drinken. Je zou bijvoorbeeld een bidon met sportdrank mee kunnen nemen onder de douche. Op die manier vul je én vocht, én koolhydraten aan. Direct na de douche kun je dan de rest bij eten.

Een gezond levenspatroon
Niet alleen rond of tijdens de trainingen is het zaak erop te letten wat je eet en drinkt. Iemand die serieus bezig is met zijn of haar sport, zal er voor moeten zorgen dat het voedingspatroon hier op is aangepast. Je kan niet eten en drinken wat je wilt en vervolgens van je lichaam verwachten dat het optimaal presteert. Je moet dus die dingen vermijden die slecht voor je zijn. Welke dat zijn, zul je vast zelf begrijpen. Ik som ze dan ook niet allemaal op.

Extra vitamine inname
Extra vitamineinname bij een gezond voedingspatroon is overbodig. Dit geldt niet voor de vitamines van het vitamine B complex. Een hoog energiegebruik betekent een grotere behoefte aan deze vitamine groep. Deze vitamines zitten vooral in volkoren producten en Brinta.

Geen opmerkingen: